Menu
Werk & studie

5 Handige Tips om op gang te komen!

Zit je tegen je werk aan te zuchten en kun je jezelf maar niet op gang krijgen? Met deze tips krijg je jezelf makkelijk weer aan het werk!

Staren naar je iPad…
Je hebt veel te doen. Je hebt een lijstje voor je neus met belangrijke taken. Taken die je richting je doelen helpen. Doelen als afstuderen, een project voor je werk afronden, een nieuw product lanceren en ga zo maar door.

En je hebt gisteren een leuk spelletje op je iPad geïnstalleerd. En het liefst zou je daar je middag aan besteden. Als je merkt dat je zit uit te stellen terwijl je eigenlijk zou willen werken dan wordt het tijd om in te grijpen. Uitstelgedrag is een gevecht met jezelf, en vooral met je onderbewuste. Aan de ene kant wil je de taak voor je uit schuiven, aan de andere kant wil je de taak zo snel mogelijk afronden.

De onderstaande tips helpen je je onderbewuste te manipuleren waardoor het makkelijker wordt om weer aan de slag te gaan. Want hoe eerder die taak van je bord is, des te sneller je weer met je iPad kunt spelen, maar dan zonder schuldgevoel!

1. Maak duidelijke taken van wat je wilt doen
De lange weg naar succes is opgemaakt uit kleine straattegels. Niemand schudt in één keer een afgerond project uit zijn mouw. Ieder doel moet stapje voor stapje worden bereikt. Begin daarom met het krijgen van meer duidelijkheid:

1. Wat wil je precies bereiken?
2. Wat is de volgende fysieke stap die je kunt nemen richting dit doel?

Vage bestemmingen werken niet. Maak het super concreet en zorg voor kleine, behapbare taken. Een ingewikkeld project ‘afronden’ is iets wat je graag voor je uit schuift. Het is te vaag. Een specifiek telefoontje plegen is echter veel makkelijker.

2. Praat tegen jezelf
Houd je onderbewuste voor de gek door tegen jezelf te praten. Ja, dat klinkt raar. Maar je onderbewuste heeft geen idee van tijd en realiteit. Het weet dus ook niet dat het raar is. Het gelooft wat hem verteld wordt.

Als je keer op keer tegen jezelf zegt dat je onzeker bent, dan ga je je onzeker voelen. Als je vindt dat je veel uitstelt, dan voel je je een uitsteller.

Maar nu komt het leuke: als je je onderbewuste vertelt dat je op dit moment werkt aan een specifieke taak dan gelooft het dit ook. Dus praat tegen jezelf in de tegenwoordige tijd. “Ik ben aan het bellen met Marieke”, “Ik ben super productief” of “Ik schrijf de conclusie van mijn scriptie”. Herhaal dit een paar keer hardop.

Je zult merken dat er een stukje weerstand om te beginnen verdwijnt, je hersenen denken op een bepaald niveau namelijk dat je er al mee bezig bent.

3. Visualiseer jezelf aan het werk
Om tip 2 nog een stapje verder te brengen kun je er ook nog bij visualiseren. Sluit je ogen, praat in jezelf en zie jezelf hard werken. Zie hoe jij je precies gedraagt zoals je zou willen dat je je gedraagt. Je bent aan het werk en je rondt alle taken af die op je lijstje staan.

Door dit beeld voor jezelf te vormen raken je hersenen nog meer gewend aan het feit dat je aan het werk bent. Dit zet de ‘luie jij’ opzij en maakt plaats voor de ‘productieve jij’.

4. Geef jezelf een schouderklopje bij ieder stapje
Heb je een kleine taak afgerond, zoals het plegen van dat telefoontje? Geef jezelf dan een kleine beloning in de vorm van een ‘schouderklopje’. Praat gewoon in jezelf: “Goed gedaan, dat is lekker afgerond”.

Onthoud dat je onderbewuste je steeds van je werk probeert af te houden, dus je moet je onderbewuste voor de gek houden. Beloon jezelf en merk dat je het heerlijk vindt om die vervelende taken af te ronden.

5. Gun jezelf een beloning achteraf
Spreek met jezelf af welke beloning je na het afronden van die vervelende taken in ontvangst mag nemen. Stem de grootte van de beloning af op de prestatie. Je kunt denken van een stukje chocolade tot een weekendje weg.

Heb je de hele middag goed gewerkt en eindelijk dat ‘project afgerond’? Dan kun je jezelf bijvoorbeeld belonen met een avondje naar de bios, een uurtje gamen of een middagje shoppen.

Houd je luie zelf voor de gek
Door je hersenen aan het werk te zetten voordat je daadwerkelijk aan het werk gaat kun je lastige denkbeeldige drempels verlagen. Eerst krijg je jezelf echt niet aan de slag, maar na deze oefeningen wordt het al een stuk makkelijker om te beginnen.

Door jezelf ook nog eens te belonen leer je je hersenen dat werken leuk is, en motiveer je jezelf om het werk af te maken. Bovendien helpt het je zelfvertrouwen te vergroten, want telkens als je een beloning in ontvangst mag nemen heb je weer iets bereikt.

Bron: SoChicken

(Bezocht 743 keer, 1 bezoeken vandaag)